Диета, храни и лечение при атопичен дерматит

Лечението на атопичен дерматит е изключително трудно, защото изисква тотална промяна на досегашния начин на живот, като най-съществената част е отказването от някои храни и заместването им с други.

Изброявам храните, които провокират формирането, обострянето и хронифицирането на атопичния дерматит:
-на първо място, това са шоколадовите изделия (шоколади, шоколадови бонбони, вафли, млечно-какаови смеси, шоколадови торти и др.)
– на второ място са млечните произведения (прясно и кисело мляко, сирена и кашкавал, съдържащи сухо мляко и консерванти– за съжаление това са по-голямата част от млечните продукти на пазара)
– сухата и течна сметана

В повечето пресни и кисели млека има консерванти, които повишават трайността им с месеци (оставяйки го в хладилника, може да се убедим, че то не се разваля в продължение на седмици и месеци). Дори производителите, за да им бъде изкупена продукцията на по-добра цена, хвърлят консерванти в току-що издоеното мляко. С въвеждането на БДС се направи малка крачка напред, но контролът и спазването на изискванията са далеч от необходимото ниво. Консерванти има и в най-употребявания продукт – хляба. Има ги в колбасите, а за съжаление някои несезонни плодове и зеленчуци също се обработват с консерванти. Независимо от твърденията на производителите, че процентът на „Е“-тата в произведените от тях продукти е безвреден, сумарният ефект от приеманите в ежедневието храни е много, много над допустимия минимум.

Атопиците са хора със значително повишена чувствителност. Кожата им реагира с алармиращи симптоми – сухота, сърбеж и зачервяване.
„Е“-тата са изключително вредни и за имунната ни система, подтискат я и ни правят изключително уязвими на инфекции и тумори. Статистиката показва, че раковите заболявания са скочили в пъти през последните няколко десетилетия.
По време на консултациите и прегледите, които извършвам в кабинета си е важно да се установи кои продукти са отключили заболяването при всеки отделен пациент. Когато става въпрос за кърмачки е важно да се установи храната на майката. Важно е и да се даде правилен съвет как една вредна храна да бъде заменена с една безвредна. Така например в сладкарницата може да заместите шоколадовата паста с тулумбичка или баклава, които не съдържат сухо мляко.

Други примери за заместване на вредни храни можете да видите в таблицата по-долу:

ТОВА ‘НЕ’ ТОВА ‘ДА“
1. Прясно и кисело мляко (особено вредни са млеката с удължен срок на годност)

2. Млечни произведения, съдържащи сухи млека и консерванти – сирене, кашкавал, топено сирене и др

3. Шоколадови изделия (шоколади, вафли, бонбони, торти)

4. Газирани напитки, сокове в кутийки и бутилки – на 100% съдържат консерванти, оцветители и ароматизанти, някои повече, други по-малко. Те водят до извратено вкусово усещане, което кара децата да не приемат впоследствие плодове и зеленчуци.

5. Хляб и тестени изделия, съдържащи набухватели и консерванти и други „подобрители“

6. Консервирани меса и месни деликатеси– пастети, кренвирши и салами

7. Извънсезонни плодове и зеленчуци (тяхната дълготрайност е постигната с помощта на химикали и облъчване). Да не се злоупотребява с банана, който е тежкосмилаема и нискостойностна храна.

1. Домашно подквасено кисело мляко,  плодови и билкови чайове

2. Млечни произведения, които са сертифицирани по Български държавен стандарт, в които няма сухо мляко, палмово масло, консерванти, стабилизатори и др. вредни добавки

3. Домашно приготвени десерти, предимно на плодова основа (ябълков пай, баклава, реване, тулумбичк) без мляко и сметана

4. Прясно изцедени сокове, домашно приготвени компоти, нектари, сиропи, билкови и плодови чайове

5. Пълнозърнест хляб, домашно приготвен хляб, арабски питки ит.н.

6. Прясно месо, прясна риба, домашно пилешко месо

7. Сезонни плодове и зеленчуци, замразени или сушени плодове

За да се гарантира здравето на детето, не само кърмещите, но и бременните жени е добре да спазват тази диета, тъй като токсините се предават през плацентата на плода.

Съветът ми е, когато посягате към химизираните храни да си припомните думите на мъдреца Хипократ: „Храната ви да бъде лек, а лекът- храна“.

Отглеждането и въпзитанието на деца, болни от атопичен дерматит изисква много търпение и специални грижи от страна на родителите. Не обсипвайте болното дете с много забрани, отрицателни емоции и противоречия при позволените храни. Водете дневник, в който записвате фактите около изострянето и затихването на болестта. Не подлагайте детето си на медицински туризъм- посещение от лекар на лекар, а намерете подходящия специалист.