Себороиден дерматит

Различните видове дерматит представляват повече от 80% от всички кожни заболявания, а сред тях делът на себероидния дерматит непрекъснато расте.

Белези
Периоралният себороиден дерматит се проявява със сухота, зачервяване и фино залющване в назолабиалните гънки и около устата. При останалите форми себороиден дерматит може да се засегнат скалпа (сух и мазен пърхот), гърба и зоната около половите органи. Това са така наречените себороидни области (наименованието произлиза от латинското себум- мазнина и рея – тека). Заедно с мазнината, жлезите отделят и токсини, поради което се засягат именно тези зони. (Мнението е лично на доктор Веселин Илиев)

Какво провокира появата на себороиден дерматит?
Появата на себороиден дерматит се дължи на все по-големите количества химикали, влагани във все повече хранителни продукти, както и на все по-честата консумация на полуфабрикати. Именно това е основният проблем на заболяването, но за съжаление голяма част от дерматолозите или не го отчитат, или не акцентират върху него. Обикновено дерматологът казва, че заболяването е с неопределена етиология (тоест причината е неустановена) и в повечето случаи лечението, което се предписва е с временен и частичен резултат.
От моята дългогодишна практика категорично смятам, че причината за възникване на себороидния дермататит е хроничната интоксикация на организма с консерванти, оцветители, набухватели и прочие.

Кои са най-опасните храни, предизвикващи себороиден дерматит?
На първо място, това са млечните продукти – кисело, прясно мляко, сирена, кашкавал и прочие. Знаете ли например, че българското кисело мляко, на което от две години се поставя знак БДС (Български държавен стандарт) съдържа 11% сухо вещество. Това сухо вещество основно се състои от сухо мляко, в което има голямо количество консерванти. Подобна е ситуацията и с повечето от другите млечни продукти. Особено вредни са прясното мляко с удължен срок на годност и сметаната в кутийки.
На второ място, себороидният дерматит се провокира от шоколадовите изделия (шоколади, вафли, шоколадови бонбони). Причината е същата – съдържание на много сухо мляко, консерванти, ароматизатори, емулгатори и прочие.
Третата група храни, които отключват дерматита, са различните фабрични безалкохолни като така наречените „натурални сокове“. В някои от тях има под 10% естествени продукти, а останалото е химикали
Задължително се откажете от консервирани меса, кренвирши, салами и прочие.

Лечение на себороиден дерматит
Лечението на себороидния дерматит включва основно диета. Изброените по-горе храни се спират напълно и се заменят със следните хранителни продукти:
Вместо чаша мляко – чаша чай
Вместо шоколад (вафла) – филийка с мед или домашен конфитюр
Вместо салам – прясно изпечено месо
Вместо опакованите т.нар. „натурални“ сокове – минерална вода или прясно изцеден сок.
Вместо купено кисело мляко – домашно подквасено мляко
Формирането на себороидния дерматит не е за ден, нито за седмица. Това отнема месеци и години. Затова и самото лечение и прочистването на организма от въпросните хранителни токсини изисква време – минимум един месец. Подложените на подходящата диета пациенти да не очакват светкавичен ефект. Минималният резултат идва най-рано две седмици след започване на диетата.
Локалното третиране с кортикостероиди е оправдано само, когато се отнася за много остри случаи и се прилага за кратко време – не повече от една –две седмици.
Препоръчителни са леките хипоалергични кремове и почистващи средства.