Псориазис

Псориазисът е системно заболяване (на целия организъм, не само на кожата) с неизвестен произход. Среща се изключително често. По нашите географски ширини е около 3%, в скандинавските страни процентът е над 4, в африканските е под 2%. Психотравмата и психическото напрежение са доказан провокиращ фактор.

Заболяването се проявява в най-различни форми. От единични малки плаки с широчина от няколко милиметра до няколко сантиметра (снимката показва единична плака на левия лакът) до масивни псоретични плаки тип географска карта по цялото тяло и окосмената част на главата. Понякога при не добро лечение е възможно цялото тяло да се засегне с така наречената псоретична еритродермия (генерализирана остро протичаща форма на псориазис).
Лечение
Когато псориазисът се проявява в единични плаки, в дерматологичен център „Доктор Веселин Илиев“ се прилага с изключителен успех бързо и ефикасно лечение, при което за около 15-20 дни плаката се стопява напълно. В случаи на псоретична еритродермия обаче се налага болнично лечение и ежедневно наблюдение от специалист.
Изключително полезно е болните от псориазис да консумират големи количества витаминозна храна като зеленчуци и плодове. Много благоприятно е и климатолечението, където България предлага прекрасни условия. Селектираната ултравиолетова терапия също е много добър метод за лечение на псориазис. Целта на лечението при всички форми е да се доведе пациента до трайна ремисия, но за съжаление заболяването почти винаги рецидивира – може да е след месеци, а може и след години.