Премахване на мазоли

От разговорите ми с повечето пациенти, а и с не малко лекари установих, че при тях, а и в медийното пространство, съществува неяснота по въпросите какво представлява мазолът, какво го предизвиква и какво се прави, за да се отстрани трайно.

Мазолът е разрастване и вдаване в дълбочина на кератозна материя /хиперкератоза/, която най-често е с конусовидна форма, с острие обърнато навътре към тъканта. Нарича се неправилно „кокоши трън“, което всъщност е народното название на плантарните брадавици – вирусно заболяване приличащо на, но различно от мазолите, заболяване на стъпалото. С времето мазолът става по-дълбок, по-болезнен, увеличава размерите си и създава проблеми при ходене. Най-честата локализация са стъпалата и пръстите на краката. Най-важната причина за появата на мазолите е спадът на сводовете на стъпалото /надлъжния и напречния/, което състояние е характерно за по-едрите и по-тежки хора, проявява се често и при хора след 40 години. Спадналият напречен свод води до разширение на предната част на стъпалото, което става по-широко и на пръстите им е все по тясно, те се деформират и в някои зони /най-често по външната повърхност на малкия или между 4ия и 5ия пръст, се образуват неприятни, болезнени и трудно лечими мазоли. При спадане на надлъжния свод имаме неправилно разпределиние на тежестта върху определени точки, които са подложени на по-силен, постоянен натиск и триене. Имаме и влошена вентилация вследствие липсата на прожиниращия ефект при спадналото стъпало, а оттам и повишено изпотяване, още една причина за засиленото триене и формирането на мазоли. Ползването на некачествени обувки и най-вече с неподходящи параметри, особено на напречната им ширина /някои фирми произвеждат обувки с по-широк от стандарта напречен диаметър на предницата, специално за засегнати от този проблем хора/, води до засилване на мазолообразуването, както и рецидив на вече премахнат мазол.

Как да премахнем мазола цялостно и окончателно?

Първо: трябва да отстраним мазола

По-дълбоките и по-големи мазоли се премахват радикално от дерматолози, които имат необходимия опит, квалификация и апаратура – прави се електрокаутеризация, като се отстранява целия мазол в един сеанс. За съжаление се правят опити, в повечето случаи несполучливи, мазолите да се третират с течен азот или с химически агенти /разтвори на салициловата киселина/. При използването на последните два метода, можем да имаме успех, когато се касае за по-малки мазолчета и то след дву-три-кратно третиране в интервал от няколко дни. При по-леките случаи, добре обученият педикюрист може да бъде полезен, но той е най-ефективен, когато се касае за омазоляване – дифузна хиперкератоза на по-голяма площ и без тенденция към вкопаване и „кратеробразуване“, най-вече по стъпалото и петите, както и по други части подложени на силно триене.

Второ: да предпазим от повторно образуване

Тук най-важната част е да се прекрати усиленото триене и натиск върху уязвимите зони на стъпалото и закупуването на подходящи обувки – един изключително сериозен за България проблем. Временен и частичен ефект се получава от подходящо избрани ортопедични стелки, пръсторазделители, меки, хипоалергични, дишащи анкерпласти, пудри против изпотяване, заздравяващи кремове и др. Използването на меки чорапи от чист памук или поне с 90% памучен състав предотвратява силното овлажняване на рисковата повърхност. Ходенето с чехли, свободни пръсти през по-топлите сезони, служебни, по- отворени, по-широки обувки от естествена кожа. Редовното сменяне на обувките също създава възможност те да се проветряват и изсъхват от потта. При силно плоскостъпие се препоръчва и консултация с ортопед, плантограма, евентуално изработване на индивидуална ортопедична стелка. Най-накрая, почиствайте редовно роговите материи от вашите ходила и пръсти, масажирайте ги с подходящи кремове. Козметичките, педикюристките и масажистите знаят колко благотворен е масажът на стъпалата за техните клиенти.

Проблемът с мазолите е изключително чест, решението му е комплексно и не лесно, изисква се добро познаване на механизмите на възникване и възможностите за трайно лечение.