Премахване на бенки – методи, рискове, цени

Бенка с повишен риск

Имате бенки, петна, папиловми и други нежелани, а понякога и опасни образувания по кожата на лицето и тялото. Използвайте сезона като най-благоприятния период на годината за тяхното отстраняване. Доверете се на опита на Д-р В.Илиев и неговия метод на лечение и отстраняване на нежелание образувания.
София – телефон за запазване на час: 0887 663 066

Бенките – трябва ли да ги отстраняваме?

Това е най-важният и често задаван въпрос. Отговорът е „да“, ако те са тъмно-кафяви или черни на цвят, ако са на места по тялото с повишено триене (зоната на колани, сутиени, яки) или са върху кожни участъци, често изложени на слънце (челото, носа и скулите известни като „слънчеви балкони“, където слънцето пада под по-голям ъгъл). Спешно трябва да се действа, ако бенките са с тенденция към уголемяване, нарушена цялост или кървене.

Бенките, които са светлокафяви, не много големи, с гладки очертания и повърхност, не се трият и облъчват, е необходимо да се наблюдават. При съмнение да се консултират от специалист. Ако бенките, папиломите (малки епидермални израстъчета, с тенденция към уголемяване и разпространяване) или атеромите (израстъци в окосмената част на главата) пречат на бръсненето, подстригването, ресането и др. дейности, се препоръчва да се отстранят. Ако са естетически неиздържани и пречат на самочувствието Ви, отстранете ги.

Риск от превръщане на бенката в раково образувание

Описаните провокиращи фактори на външната среда /триене, слънце, третиране със средствата на народната медицина, билкари, знахари, бръснари и др./ могат да доведат до раково израждане на определена бемка, като от туморите най-опасен е меланомът. От това на пръв поглед незабележимо туморче се пръскат ракови клетки из целия организъм /метастази/, при което на пациента вече не може да се помогне и той си отива до няколко месеца. Освен поведенческия риск, съществува и генетичен риск /ракови заболявания в семейството/, като от тези два типа риск се определя и прогнозата, и вероятността една бенка да се превърне в кожен рак, особено меланом.

Начини за отстраняване на бенки

Начините за отстраняване на бенки са различни, като се избира подходящият за всеки определен случай.

По-малките и по-повърхностно разположени образувания, се премахват чрез електрокаутеризация или електрокоагулация  (високочестотен ток, чието поле реже или стопява тъканта, която трябва да се отстрани). Методиката е безкръвна, не изисква предварителна подготовка, след процедурата пациентът може да отиде на работа или да пътува, рядко се налага превръзка. Процедурата е неприятна и леко болезнена и за да се избегне това чувство под всяко образувание /без най-малките/ се поставя упойка. По подобен начин се действа и с лазерния лъч, като той не се препоръчва при пигментираните и по-обемисти образувания.

По-големите, по-дълбоките, с по-специфична хистология образувания, се отсраняват по оперативен път, чрез инцизия. Обикновено към хирургично отстраняване се прибягва, когато има по-сериозен проблем – настъпило раково израждане на въпросното образувание /бенка/ или при висок риск от такова израждане. Преди операцията или след нея в повечето случаи се налага и хистологично изследване.

Какво се прави след премахване на бенка?

След манипулацията третираната зона не трябва да се мокри поне няколко дни /при нужда се поставят водоустойчиви лепенки/. Няма по-добра превръзка от образувалата се коричка, която пада сама след 2 до 3 седмици. Кремове против белзи могат да се слагат само след като падне коричката и мястото задължително трябва да се крие от слънце. Ако бенката е била по лицето е задължително да се ползват слънезащитни кремове с висок фактор при абсолютно всяко излагане на слънце.

Остават ли белези след отстраняване на бенки?

Рискът от оставане на белези след манипулация по отстраняване на бенки е много малък. Зависи най-вече от склонността на кожата ви да образува белези. Около 3-5% от хората имат склонност да образуват силни белези – келоиди. Те могат да бъдат атрофични или хипертрофични. Ако бенката се е намирала по лицето, рискът от оставане на белег е много-малък, тъй като там кожата е по-еластична. В участъците около корема, обаче, има повече колаген и там е по-вероятно да остане по-малък или по-голям белег. При всички случаи трябва да ползвате слънцезащитен крем, ако интервенцията е по откритите части и в месеците със силно слънцегреене.

Цени

Цените за отстраняване на една бенка варират между 5 и 60 лева в зависимост от сложността и броя на образуванията, както и от времетраенето на процедурата. Цената се уговаря след предварителен преглед и диагностика на въпросното образувание. Прегледи по линия на Здравната каса се извършват всеки понеделник и четвъртък след представяне на направление от личния лекар и заплащане на потребителска такса в размер на 2,90 лв. За допълнителни отстъпки, моля следете промоциите!