Поява и лечение на херпеси

Херпес симплекс е най-честото вирусно кожно заболяване. Той има 3 подтипа – херпес лабиалис, херпес гениталис и херпес екстрагениталис. Появява се най-често при жените, но се среща и при мъжете.

Най-честите фактори, провокиращи появата на херпес са:
– Рязко и продължително излагане на силно слънце
– Грипни и други заболявания, свързани с отслабване на имунитета
– Хормонални – най-често проявяващи се по време на менструация

От трите подтипа най-често се среща херпес лабиалис. Тази вирусна инфекция има развитие от 7 до 14 дни и лечението й е свързано с предпазване от вторична бактериална инфекция. Антибиотици, пудри и течности се предписват, за да се предпази засегнатата зона от вторична инфекция, но не лекуват основата на херпеса. За по-бързото изчезване на херпеса е най-добре да се засилят общият и локалният имунитет на организма (под локален имунитет разбирайте да не дразните засегнатото място с червила, фондьотен, чесане и др). Херпес лабиалис често се проявява при стресово подлагане на силно слънце. Затова е добре преди почивка на море или планина, кожата да се подготви с няколко слънчеви бани или солариум.
През последните десетилетия, като резултат от неправилния начин на живот (хранене, стрес, полов живот), гениталният херпес се среща все по-често. Херпес гениталис може да се появи вследствие и на горепосочените провокатори, но основно се предава по полов път. Лекува се по същия начин като херпес лабиалис, но ако появата му стане хронична е добре да се направи ваксина. Успехът в лечението е да се разредят рецидивите.
Херпес екстрагениталис се появява най-често около седалището и кръста. Лечението му е като при другите два типа.
Хората, заразени с какъвто и да е от изброените видове херпес не трябва да влизат в контакт с други хора, и най-вече с новородени. Бременни жени с генитален херпес задължително раждат чрез секцио, защото могат да заразят бебето и това да доведе до фатален край за него.