Поставяне на обеци на ушите и пъпа от лекар дерматолог

При поставяне на обеци трябва да се спазват следните изисквания:
– Извършващият процедурата трябва да спазва необходимата асептика (тоест обеците да бъдат стерилни)
– Обеците трябва да са от материал, към който организмът няма да развие алергия и да предизвика зачервяване, подуване и сърбеж. Най-добре се понася златото и то 24-каратовото злато, с каквото покритие са обеците на американската фирма Studex. Специалната стомана (тип алпака) също се приема добре и рядко дава алергии. На тези два критерия – стерилност и хипоалергичност, трябва да отговарят така наречените медицински обеци.

Дерматологичен център „Д-р Веселин Илиев“ работи с гореспоменатите обеци Studex, които покриват тези критерии и освен това имат изключително разнообразни форми, големина и украса с полускъпоценни камъни.
Обеците се поставят на място, избрано от клиента, но това не трябва да е в хрущялната част на ухото, тъй като са възможни усложнения. Най-често се избира централната част на увулата (меката висулка на ухото), която е слабо инервирана и болезнеността при проникване на обецата е незначителна и краткотрайна (до 10-15 секунди), след което отзвучава напълно. Желателно е, ако детето е по-голямо, родителите да му обяснят, че непосредствено след пробиване на ушите ще има лека болка.
Главичката на детето трябва да е измита, тъй като през следващите няколко дни в новообразуваната дупчица не трябва да прониква вода, за да не се развие възпаление.
Медицинските обеци се свалят/заменят с други най-рано 20 дни след поставянето, но най-добре е това да се случи след 30 дни. Не се препоръчва поставянето на различни дезинфекциращи кремове, гелове и течности, защото те могат да раздразнят каналчето и да предизвикат токсоалергично възпаление.
Центата за поставяне на обеците (включително самите обеци) е 12 лева.

Поставяне на обеца на пъпа

Това е значително по-болезнена и по-сложна процедура, изисква стерилност, поставяне на локална упойка и много добър опит от страна на манипулатора. Поради това не препоръчвам да се прави при всякакви условия и от немедицински лица, а само от лекар.
През първата една седмица след манипулацията, при къпане задължително поставяйте добре залепена, голяма, водоустойчива лепенка, за да не прониква вода в пробитото място. Пациентът трябва да знае, че зоната на пъпа и около обецата задължително трябва да се почиства през няколко дни със 70-градусов спирт и клечки за уши.
Смяната на обецата на пъпа е желателно да стане с помощта на абокат най-рано 30-45 дни след поставянето. Това е добре да стане при лекар, след което пациентът може и сам да го прави.
Цената за поставяне на обеца на пъпа (включваща пробиването на пъпа и самата обеца) в Дерматологичен център „Доктор Веселин Илиев“ е 40 лева.