Лечение на гъбични инфекции на ноктите и кожата

Гъбичките по ноктите са често срещано заболяване, засягащо от 3 до 5% от населението и тенденцията е този процент да се покачва. В около 80% от случаите се засягат ноктите на краката, а най-честият причинител на инфекцията /при около 90% от случаите/ е от групата на дерматофитите- Tryhophiton rubrum. Плесени и дрожди /най-вече Candida/ също могат да предизвикат инфектиране на нокътната плочка, но рядко и по-често на ръцете. За пациентите и за работещите със стъпалата на своите клиенти професионалисти /педикюристи и масажисти/ е по-важно да знаят предразполагащите фактори за възникването на гъбичните инфекции:

1. Използване на некачествени обувки, маратонки, гумени ботуши и др. Синтетичните материали и гумата, от които са изработени, пречат за проветряване на стъпалото, създадените условия на „парна камера“, са идеални за развитието на „гъбички“. Картината се усложнява и от неподходящите чорапи, изработени изцяло или с голям процент синтетика. Само чистият памук и естествената кожа имат свойството да поемат и излъчват влагата, така че да се създаде необходимият комфорт за стъпалата.

2. Липса на хигиенни навици, или професионални задължения /военни, полицаи и др./, при които стъпалата се оставят дълго време без проветряване, както и работа във влажна среда.

3. Нарушения на периферната циркулация /разширени вени, захарен диабет, старчески изменения със забавен растеж и др./

4. Нараняване или травмиране /остро или хронично/ на ноктите или околонокътното пространство /професионални спортисти и балерини са особено изложени на риск/.

При всички случаи, изисквайте от педикюристите да дезинфекцират по правилата инструментите, с които работят.

В дерматологичен център „Доктор Веселин Илиев“ се прилага уникална методика, която напоследък се налага като предпочитана в САЩ и е доразработена от доктор Илиев. При нея гъбичните инфекции се лекуват, когато нокътът е засегнат 50 до 60% и то откъм външния ръб. При тази методика не се използват скъпоструващи и опасни за здравето антигъбични перорални медикаменти, чиято ефикасност е под 70%. При изполваната от мен методика се работи с унгвент, който размеква заразената част на нокътната плочка и след това се отстранява. Нокътът се лекува със серия от външноприложими антимикотични продукти. Лечението трае от два до три месеца. Ефикасността му е над 90% и цената му е около 50-60 лева за целия период на лечение.