Лечение на акне

Тази статия реших да напиша и публикувам, защото все по-често срещам акнета, предизвикани от неправилно третиране на мазната кожа. Причините водещи до това неприятно състояние са както от страна на пациентите, така и от страна на лекарите.

На първо място това е поставянето на фон дьо тен-и, тонирани кремове, неподходящи по състав кремове и пудри. В козметичната индустрия непрекъснато се лансира мнението, че тези продукти са некомедоногенни, тоест от тях няма да се появят комедони /черни точки/ – основната клинична проява на акнето. За съжаление това не е така. Тези продукти не пречат, дори са полезни, но само при сухата кожа. При голяма част от младите жени половите хормони активират секрецията на мастните жлези, а въпросните продукти особено фон дьо тен-ът, пречат за оттичането на себумния секрет от мастната жлеза и неговото разливане върху кожната повърхност. Появилите се комедони започват да се възпаляват – образуват се пъпки, като провокиращите моменти най-често са хормонални /по време на месечния цикъл/, външни провокации /опити да се изстискват или да се прикриват чрез поставяне на нов по-плътен слой фон дьо тен/. Неадекватното лечение /особено вредни са химическите пилинги/ от страна на повечето неопитни и не толкова неопитни дерматолози или козметици води до усложняване на ситуацията – комедоните се капсулират, образуват се комедон – кисти. Независимо от временното подобрение, което настъпва след пилинга, положението в перспектива никак не е добро. Възпаленията и последвалите хиперпигментации, както и засиленото гримиране с цел прикриване на дефектите, дооформят изключително непривлекателната визия на страдащия от акне.

Лечението на акнето е комплексно. Правят се малки „прозорчета“ в епидермиса с помощта на подходяща апаратура и „часовникарска“ техника. Изисква се много точна и лека ръка, добро зрение, търпение и опит от страна на дерматолога. След това се екстрахира себума изпълващ кистата. Процедурата е неприятна и леко болезнена за пациента. По лицето за около седмица остават малки кафеникави точици. Класическият метод с игла, употребяван от козметичките за отстраняване на милиуми е неприложим за отстраняване на комедон-кисти /силно кървене, инфекции, болезненост и др. последствия/. Много важно е да се убеди пациента да прекрати поне временно /докато трае лечението/ макиажите и успоредно с това да се почистят комедон-кистите. Описаната манипулация не се предлага от повечето лекари – дерматолози, особено от тези, които са допринесли за влошаването на едно иначе безобидно комедонно акне. След като се решат проблемите с комедон – кистите може да се възстанови стандартната процедура – почистване на лице, както и всички други грижи за подръжката на мазния тип кожа. В дерматологичната литература се лансира и понятието макиажно акне, с което всички ние, и дерматолози, и козметици ще се срещаме и ще трябва да лекуваме по най-правилния начин, стремейки се да не губим доверието и симпатиите на нашите клиенти.