Как да се предпазваме и лекуваме от алергии?

Алергиите са група от заболявания проявяващи се най-вече по лигавиците на дихателните пътища /астма/, очите и носа /алергичен конюнктивит или ринит/ и кожата /алергични, контактни и атопични дерматити/.

Появата им настъпва през всеки възрастов период, като ранната им изява или комбинацията от две или повече алергични заболявания крие опасност от хронифициране и трудности в лечението.

През последните десетилетия честотата на алергичните заболявания бележи траен и стремителен ръст, като някои автори смятат, че близо 30% от населението на земята и особено децата и младежите страдат от алергии. Някои наричат по-тежките алергични заболявания „чумата на 21 ви век“. Макар смъртността при тях да не е висока, алергиите създават сериозен жизнен дискомфорт – задух, зачервени, сърбящи и секретиращи лигавици, кожата е подчертано суха, зачервявания и обриви от различен характер, упорити сърбежи, ограничават се възможностите за работа, спорт и почивка. Налага се продължително, често неефикасно лечение, ограничителни диети /при атопичните дерматити/, неизлагане на слънце /при соларните дерматити/, забрана на разходки по време на цъвтежа на дървета и цветя /чувствителните на полени астми и рино-конюнктивити/ и прочие ограничения.

Трудностите при лечението на алергичните заболявания и дори честата безпомощност на лекарите се дължи на сложните процеси и невъзможност за адекватна намеса в имунната система на човешкия организъм. Оказва се, при последните изследвания и анализи на германски учени, че хората живеещи в градски условия, не провокират и така не подържат имунната си система активна. Деца отглеждани на село, оставени да контактуват свободно или да се грижат за домашните животни във фермите, боледуват от алергични заболявания изключително рядко. Консумацията на чисти и натурални хранителни продукти и ежедневната им среща с различни бактериални щамове от окръжаващата ги среда ги предпазва от алергии и инфекциозни болести, имунната система е „мобилизирана“, не залинява, както често се случва при децата отглеждани в градски условия, при максимална стерилност.

Как да подсилим имунната система и да се предпазваме от алергични заболявания?

Хигиенни грижи за кожата

Не прекалявайте с къпането и измиването на определени части от тялото. Кожата е покрита с водно-липиден защитен слой, открита и изследвана за първи път от немския професор Мархионини в началото на 60-те години на миналия век.Този слой се населява от многохилядна армия сапрофитни бактерии, които на принципа на бактериалния антагонизъм, пречат на болестотворните микроорганизми да се развиват и предизвикват заболявания на кожата /най-често стафилококови или стрептококови кожни инфекции/. Използването на някои видове течни сапуни, антибактериални сапуни или дезинфектиращи средства, са изключетелно вредни, тъй като нарушават този естествен защитен механизъм, от една страна като премахват защитния водно-липиден слой, от друга – унищожавайки естествено поселяващите го бактерии.

От стерилност се нуждаем, когато се извършват например операции и за това операционната повърхност се обработва с дезинфектиращи разтвори.

През последните години някои педиатрични школи отричат смятаното за задължително в миналото ежедневно къпане, особено ако то е с активни измиващи средства. Не прекалявайте и с измиването на ръцете, или дори плодовете, ако детето ви си откъсне малини или боровинки в планината, не го възпирайте. Поставянето на пластири, марли и различни превръзки върху прясно наранени повърхности от кожата в повечето случаи е нежелателно или ако се направи трябва да е за съвсем кратко време/един-два дни най-много/. Коричката от кръв и лимфа, която организмът си изгражда след като се наруши целостта на кожата, е най-съвършената превръзка.

Безспорно най-важният фактор за възникване на алергичните заболявания е неподходящата храна и напитки, които приемаме. Този въпрос се поставя и от повечето лекари занимаващи се с проблема алергии, но не достатъчно акцентирано и конкретизирано. Много е трудно да се определи, коя храна или нейна съставка отключва и подържа алергичното заболяване. В това отношение може да Ви помогнат мислещият и опитен дерматолог /ако заболяването е кожно/. Използването на кожни алергични тестове е неефикасно, а самата консултация с алерголог, без специалност по дерматология може да бъде подвеждаща. Има и един много труден момент, българинът като цяло не обича да спазва лекарските указанията, тоест той е недисциплиниран. Например пристрастените към шоколадът и шоколадовите изделия в голям процент от случаите отказват да преустановят консумацията им, дори и ако това е единственото, което би могло да ги излекува. Тези пациенти търсят хапчето или мазилото, което да им помогне, но ако това стане, ефектът е временен или частичен. Следва нова консултация, нови лекарства, нов лекар, билкар, народен лечител, заболяването се хронифицира, лечението при това положение е още по-трудно и бавно, пациентът е загубил вяра в оздравяването си.

Бих могъл да изброя най-честите храни и хранителни добавки предизвикващи алергични реакции, особенно ясно те се отчитат по кожата, но всеки човешки организъм реагира строго индивидуално, от където идват и трудностите при определянето на диетата. При кърмачетата №1 са консервантите, с които са стабилизирани изкуствените млека. Затова и всички педиатри агитираме с всички сили бебетата да се кърмят. Кърмата не е само храна, в нея има и имунни тела, простагландини и др. активни вещества, осигуряващи здраве и нормално развитие на кърмачето. През следващите периоди на развитие в детското меню се включват ароматизантите /снакс, готови супи, бонбони, сладкарски изделия, плодови млека и др./, набухвателите /хляб, закуски/, оцветители и консерванти почти във всички продукти /хлябът, прясното и кисело мляко, колбасите, сладкишите и много други/, сумарният им ефект е много над допустимите за човека норми, но за това никой не го е грижа, най-важното е да вървят продажбите и печалбите на корпорациите. В този тон за съжаление действат и не малка част от официалните власти и дори някои медици вместо да се противопоставят и агитират за повече екологична и безвредна храна. В годините на социализма например в киселото мляко не се слагаха консерванти за увеличение на трайността, сухо мляко и други уплатнители за гъстота, така то беше една от най-здравословните храни на българския народ. С него България спечели и международен престиж, особено в Япония. Какво пречи да се възобнови старото производство? Може би малотрайността или нечии чужди комерсиални интереси. Е добре е, че при необходимост все още имаме възможност да си заквасим в домашни условия прясното мляко. През последната година се правят опити в училищата децата да получават истинска храна /чаша прясно мляко и сезонен плод/, но привикналото към вкуса на полуфабрикатите дете, отива в съседния магазин, където си взима снакс,шоколадови вафли, сладолед и фсевъзможни сокчета в кутиики, пълни с химикали. Рестриктивните мерки в случая са невъзможни, остава да се разчита на възпитанието и разясняването от страна на родителите, учителите и малкото лекари които споделят моите възгледи. Борбата срещу агресивните реклами на хранителни стоки опасни за здравето ни, ще трябва да се поеме и от държавата. Надявам се че през следващите години на някои опаковки ще се появят надписи „Да не се консумира от лица склонни към алергични заболявания“

Накрая и няколко думи за лекарствата/медикаментите/, които широко се предлагат на нашия и световния пазар. При кожните алергии те са неефективни. Кортикостероидните препарати прилагани вътрешно и външно/кремове и мази/ имат частичен и най-вече временен ефект, а продължителната им употреба води до множество нежелателни здравословни проблеми.

Този материал написах след като работя повече от 30 години като педиатър и дерматолог, след като повече от половината от прегледите ми са кожни алергични заболявания, особенно честите атопични дерматити в кърмаческа и ранна детска възраст и с горещото ми желание да предотвратя и помогна при лечението на многобройните страдащи деца и техните родители.