Как да предпазим кожата от силното слънце през лятото

Подгответе кожата си за лятното слънце, съветва доктор Веселин Илиев

С настъпване на пролетта и увеличаването на деня, и медиите, и част от обществото, започват да си припомнят стари и да търсят нови методи за това как да предпазим кожата от силното слънце. Предвид бързите темпове, с които напредва медицината, все по-широка популярност добива схващането, че съвременните слънцезащитни кремове са абсолютно достатъчни, за да предпазите кожата си. Това обаче не е съвсем така.

Слънцезащитните кремове и средства

Слънцезащитните кремове не предпазват от силното слънце, те само намаляват в някакъв процент въздействието му върху кожата. Тоест, ако нетретираната кожа се зачервява след 2 часа излагане на умерено силно слънце, то при употребата на крем, червенината ще се получи на третия или четвъртия час.
Силно препоръчвам носенето на шапки с голяма периферия и козирка, от леки материи (водорасли, слама, лек памук). Те предпазват слънчевите балкони (носа, скулите, брадичката). Слънчевите очила е добре да са по-големи като форма и разбира се, с колкото е възможно по-висок UV фактор.

Планиране на почивката

Много по-важно е, хора , които имат проблемни кожи (тънка, нежна кожа, такава склонна към образуване на петна и бенки, среща се предимно при светлите хора), да планират почивката си в месеците, в които слънцето не е толкова жестоко – май, юни и септември. Важно е да помним, че излагането на слънце трябва да става сутрин до 10.30 и следобед след 16.00.

Подготовка на кожата преди излагане на слънце

За да не се стресира кожата по време на ваканция и да се избегнат силни изгаряния, които често водят до получаване на мехури и впоследствие на пигментни петна, преди лятната ваканция е добре да се направят 2-3 слънчеви бани или няколко посещения на солариум. Така кожата ще се подготви и ако спазвате другите правила (да ползвате кремове с висок защитен фактор и не се излагате на слънце в обедните часове), ще си гарантирате приятен, здравословен и много по-дълготраен тен.