Атопичен дерматит (детска екзема)

Атопичният дерматит е най-честото детско кожно заболяване, което с всяка изминала година засяга все повече деца, както в кърмаческа възраст, така и във всички други възрастови периоди.

Главните признаци, чрез които се изявява болестта са сухота, зачервяване и сърбеж по кожата.

При напредване на заболяването се появява финно залющване, следи от разчесвания, бактериална инфекция, засилен кожен релеф.

Най-често засегнатите области са лицето, шията, подбедриците и всички зони подложени на триене /седалището, особено към ръбовете на памперсите, бузите, при съприкосновение със зимните дрехи – яките и качулката на якето и др./ При по-големите деца и възрастните са засегнати вътрешната повърхност на лактите, колената и клепачите.

Атопичният дерматит е заболяване не само на кожата. Страда целият организъм, като симптомите от страна на нервната система са силна раздразнителност, неспокоен сън, мъчителен сърбеж, повишена двигателна активност, от страна на храносмилателната система – капризен апетит, склонност към разстройства или запек.

Атопичният дерматит не спада към групата на алергичните заболявания, но често се среща в съчетание с някое от тях /астма, алергичен ринит или конюнктивит/. Затова може би и много от лекарите алерголози си позволяват да лекуват и това, а и други кожни заболявания, което е недопустимо в страните от цивилизования свят. Много некомпетентни са и някои специалисти по хранене, които не могат да различат една краста от една екзема.

ЛЕЧЕНИЕ НА АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Лечението на атопичния дерматит е изключително трудно, защото изисква тотална промяна на досегашния начин на живот, като в най-съществената си част представлява отказване от някои храни и заместването им с други (виж статията Диети, храни и лечение на атопичен дерматит).

Освен с храненето, болните от атопичен дерматит трябва да се съобразяват и с дрехите, които обличат. Те трябва да са 100% памук, допуска се ползването на дрехи от лен и естествена коприна. Като това особено важи за дрехите, които са в пряк контакт с кожата – бельо, ризи, панталони.

Измиващите средства също трябва да са безвредни – без парфюми, без детергенти, като за предпочитане са бебешки измиващи продукти (най-вече сапуни).

МЕДИКАМЕНТОЗНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ Е ВРЕМЕННО. ТО НЕ ЛЕКУВА ОСНОВНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ. При силно обострените случаи за кратко време се дават кортикостероидни кремове и унгвенти, които подтискат временно острите симптоми на заболяването. Неправилно е да се разчита, че това лечение ще помогне за трайното излекуване на пациента.

Груба грешка е, когато общопрактикуващите лекари и педиатрите пренасочват болни от атопичен дерматит за тестувания в алергологични лаборатории, както и за поемане на лечението от алерголози.

В Германия болните от атопичен дерматит и техните родители посещават курсове, на които се обучават как да се хранят и отглеждат децата си. В по-напредналите държави има специализирани отделения и профилирани дерматолози, които се занимават с този проблем.

Това е основата на заболяването атопичен дерматит. Детайлите в лечението се уточняват при индивидуална консултация за всеки пациент.